Ook dit schooljaar verzorgen collega adviseurs/trainers en ik een waardevol aanbod o.a. in de Noordelijke provincies.

Van thematisch werken naar thematiseren.

Thematiseren houdt in dat de professional samen met de kinderen een thema bedenkt, ontwerpt en uitwerkt, waardoor het een dynamisch en interactief proces wordt. Dit verschilt van het simpelweg werken met een vooraf vastgesteld thema, omdat de kinderen actief deelnemen aan het vormgeven van het thema, waarbij hun interesses, ideeën en initiatieven centraal staan. De rol van de leerkracht is hierbij om het proces te begeleiden, de kinderen te stimuleren en het leren te verdiepen door het thema verder uit te werken op basis van hun inbreng.

Spel is het hart van thematiseren. Kinderen leren het meest door te spelen, en via spel kunnen ze op een natuurlijke manier verschillende aspecten van een thema ontdekken. De cursus richt zich dan ook op het observeren van de verschillende spelfasen, zoals het ontdekken, verdiepen en verkennen van spel. Je leert hoe je het spel kunt observeren om te begrijpen waar de kinderen zich in hun ontwikkeling bevinden en hoe je hen op die basis kunt ondersteunen. Vanuit deze observaties leer je hoe je het spel gericht kunt stimuleren en begeleiden, zodat het spel de diepgang en betekenis krijgt die aansluit bij het gekozen thema.

De cursus heeft een praktische opzet, wat betekent dat je de geleerde vaardigheden en inzichten direct kunt toepassen in je eigen onderwijspraktijk. Je krijgt handvatten om thematiseren effectief te integreren in je dagelijkse lesgeven, met een sterke focus op het bevorderen van spelend leren en het begeleiden van kinderen in hun ontdekkingstocht. Hierdoor kun je na de cursus meteen aan de slag om een krachtige speel-leeromgeving te creëren die aansluit bij de interesses en ontwikkeling van de kinderen, en waarin spel een sleutelrol speelt bij het verkennen van een thema.

Neem een kijkje op de site van Wizz scholing voor de verschillende locaties, data en verdere informatie over deze bijeenkomsten:

https://wizz-scholing.nl/cursus-thematiseren-en-spel-566

Spelen met taal

Voor een optimale taalontwikkeling is het essentieel dat kinderen een breed en gevarieerd aanbod aan taalactiviteiten krijgen. In deze Masterclass+ ligt de focus op het stimuleren van mondelinge taalvaardigheid en fonologisch bewustzijn. Dit doen we door terug te grijpen op waardevolle activiteiten uit het vroegere kleuteronderwijs, zoals het vertelkastje, de spelverteltafel, de poppenkast, werken met ritmes en dagelijks zingen.

Deze activiteiten krijgen in het huidige onderwijs vaak minder aandacht, maar zijn zeer effectief voor het ontwikkelen van taal bij jonge kinderen. Tijdens de masterclass leer je hoe je deze speelse en rijke taalactiviteiten kunt integreren binnen het werken met betekenisvolle thema’s, zodat ze weer een prominente plaats krijgen in je onderwijspraktijk.

Neem een kijkje op de site van Wizz scholing voor de verschillende locaties, data en verdere informatie over deze bijeenkomsten:

https://wizz-scholing.nl/masterclass-spelen-met-taal-565/

Spelen met letters en klanken.

Jonge kinderen maken al vroeg kennis met letters en woorden en worden steeds nieuwsgieriger naar taal, nog voordat ze zelf kunnen lezen en schrijven. Door hen te laten experimenteren met schrijven in betekenisvolle contexten, zoals het maken van uitnodigingen of menukaarten, stimuleer je hun omgang met letters en klanken op een natuurlijke manier. Het zogenaamde ‘invented spellen’, waarbij kinderen zelf spontaan woorden schrijven, kan functioneel worden toegepast in verschillende speelhoeken, zoals de bouwhoek of themahoek.

Als leerkracht zorg je voor een rijke en stimulerende omgeving, met boeken en taalvoorbeelden die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen. Tijdens de masterclass+ van twee bijeenkomsten leer je de meerwaarde van spontaan schrijven en hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse onderwijspraktijk. Spelenderwijs ga je met de kinderen aan de slag met letters en klanken, waardoor je hun taalontwikkeling bevordert.

Neem een kijkje op de site van Wizz scholing voor de verschillende locaties, data en verdere informatie over deze bijeenkomsten:

https://wizz-scholing.nl/cursus-spelen-met-letters-en-klanken-589/

Taal lezen in een krachtige omgeving.

Een sterke taalbasis bij jonge kinderen leg je door hen op een natuurlijke en speelse manier kennis te laten maken met verschillende taalvaardigheden. Taal leren gaat niet alleen over losse onderdelen zoals lezen of schrijven, maar juist over de integratie van deze vaardigheden: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Deze aspecten zijn nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar. Wanneer kinderen bijvoorbeeld praten over wat ze hebben gelezen of een verhaal schrijven over iets wat ze hebben meegemaakt, worden hun taalvaardigheden op een dynamische en samenhangende manier ontwikkeld.

Een effectieve manier om deze vaardigheden aan te bieden is door het leren te koppelen aan thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. In een thema kunnen kinderen de wereld om hen heen verkennen, waarbij ze steeds nieuwe woorden en begrippen leren, gesprekken voeren, verhalen lezen en zelf creëren. Een rijke en krachtige speel-leeromgeving ondersteunt dit proces. Denk bijvoorbeeld aan hoeken waarin kinderen rollenspellen spelen, boeken lezen of tekeningen maken die samenhangen met het thema. Hier ontdekken ze hoe taal functioneert in de echte wereld en ontwikkelen ze op een vanzelfsprekende manier hun taalvaardigheden.

Tijdens de vier bijeenkomsten van elk 2,5 uur in deze cursus verdiep je je in de integratie van de verschillende taalvaardigheden en hoe je deze optimaal kunt inzetten binnen thema’s. Je leert hoe je een omgeving kunt creëren waarin kinderen niet alleen plezier hebben in taal, maar ook hun kennis en vaardigheden op een natuurlijke manier uitbreiden. Door het versterken van de onderlinge samenhang tussen lezen, schrijven, spreken en luisteren, bouw je aan een stevige taalbasis die kinderen helpt om succesvol te zijn in hun verdere taalontwikkeling.

Neem een kijkje op de site van Wizz scholing voor de verschillende locaties, data en verdere informatie over deze bijeenkomsten:

https://wizz-scholing.nl/cursus-taal-lezen-in-een-krachtige-omgeving-563/

FIJN(e) motoriek

Motoriek speelt een cruciale rol in de dagelijkse ontwikkeling en het functioneren van kinderen. Goede motorische vaardigheden zijn nodig om te kunnen spelen met andere kinderen, om zelfstandig te worden (zoals zelf eten en aankleden), om materialen te manipuleren en te verkennen, en om op school goed te kunnen functioneren. Kinderen willen graag klimmen, rennen en spelen met hun leeftijdsgenoten. Als een kind motorisch onhandig is, kan dit leiden tot uitsluiting omdat ze niet volledig mee kunnen doen.

De cognitieve ontwikkeling wordt ondersteund door motorische vaardigheden. Begrippen zoals “onder” worden bijvoorbeeld beter begrepen als het kind deze fysiek kan ervaren, zoals door ergens onder te kruipen. Motorische ontwikkeling wordt onderscheiden in twee categorieën: grove motoriek (grote bewegingen zoals rennen, springen) en fijne motoriek (kleine, precieze bewegingen zoals knippen of schrijven). Beide zijn essentieel voor de algehele ontwikkeling van het kind.

Neem een kijkje op de site van Wizz scholing voor de verschillende locaties, data en verdere informatie over deze bijeenkomsten:

https://wizz-scholing.nl/masterclass-fijne-motoriek-490/

Rekenplein in groep 1en 2: Een basis om op te bouwen.

Het belang van een goede rekenstart in groep 1 en 2 kan niet genoeg benadrukt worden. Kinderen leren op deze jonge leeftijd het best door te spelen, ontdekken en experimenteren in een rijke, interactieve omgeving. Door middel van spel en handelingen ontwikkelen ze een begrip van rekenkundige concepten, zoals tellen, meten en ruimtelijk inzicht, zonder dat ze direct formele lessen volgen. Door een taalrijke omgeving en speelse activiteiten worden hun taal-denken en rekentaal gestimuleerd.

Het programma Rekenplein van Malmberg biedt een betekenisvol aanbod dat goed aansluit bij deze manier van leren. Het programma integreert rekenen in verschillende thema’s en activiteiten die passen binnen de leefwereld van kleuters. Zo kunnen kinderen al spelenderwijs kennismaken met wiskundige begrippen. Het mooie aan dit programma is dat het ruimte biedt voor vrijheid in spel, maar tegelijkertijd ook als leerkracht structuur en richting geeft aan het leerproces. Dit zorgt ervoor dat de overgang naar groep 3 soepel verloopt, omdat de kinderen al een basis hebben in rekenen en wiskundige begrippen, maar op een manier die voor hen heel natuurlijk aanvoelt.

In de drie bijeenkomsten die bij dit programma horen, leren leerkrachten hoe ze Rekenplein effectief kunnen inzetten. Ze ontdekken hoe ze spelenderwijs met de kinderen de wereld van rekenen en wiskunde kunnen verkennen, terwijl het aanbod betekenisvol blijft en goed aansluit bij de ontwikkelingsfase van kleuters. Zo kunnen leerkrachten met vertrouwen werken aan een stevig rekenfundament, dat de basis vormt voor het verdere wiskundige leerproces van de kinderen.

Neem een kijkje op de site van Wizz scholing voor de verschillende locaties, data en verdere informatie over deze bijeenkomsten:

https://wizz-scholing.nl/cursus-rekenplein-in-groep-1-2-een-basis-om-op-te-bouwen-562/